Svenska Recept och Mat

På grund av dess nordliga läge, Sverige upplever långa vintrar. Som ett resultat, traditionella svenska recept innehåller ofta relativt få andra än de färska grönsaker som skulle ha varit tillgängliga under vintermånaderna som rovor (inklusive kålrot som är hemma i Sverige, och kända i brittisk engelska som “svensk”), potatis, kål bevaras som surkål, eller en sylt gjord av lingon (en liten blommande växt med ätliga röda bär). Å andra sidan, på grund av landets långa kust och sjöfartstraditioner, utgör fisk en viktig del av den svenska kosten.

På det hela taget, är svenska mat relativt vanligt, även om vissa lokala örter och kryddor används. Traditionell Svensk mat är också relativt hög i mättat fett och socker, men som de flesta andra västländer, är stormarknader alltmer erbjuda hälsosammare alternativ, såsom lättmjölk.

Den traditionella svenska praxis är att äta tre måltider varje dag – frukost (svenska: Frukost), lunch (svenska: lunch), och (svenska: Middag) – med kvällsmåltid är den viktigaste måltiden på dagen. Men det är numera allt vanligare att ha den viktigaste måltiden vid lunch tid och en lättare middag. Dessutom, snacks (svenska: Mellanmål), särskilt smörgåsar och frukt är populära mellan måltiderna.

Här är några populära svenska rätter:

– Ärtsoppa – Ärtsoppa.

– Blodpudding – Blodpudding – En korv framställd genom kokning blod med fyllning.

– Gravad LAX – Gravad lax med salt, socker, vinäger och dill. Det är populärt som förrätt, och äts med en dill och senapssås, på bröd eller potatis.

– Inlagd sill – Inlagd sill.

– Janssons frestelse – En bakad skål innehållande potatis, lök och grädde, med inlagd skarpsill (svenska: ansjovis).

– Kåldolmar – Rolls gjorda av kål fyllda med fläsk och ris. De är oftast äts med kokt potatis, brunsås och lingonsylt.

– Knäckebröd – En skarp kracker-liknande bröd, gjort mestadels från råg. Det är ofta ätit frukost (svenska: Frukost) i form av smörgåsar som smörade och sedan toppade med kaviar, kallskuret, hårdost eller messmör (mjukost).

– Köttbullar – Köttbullar antingen från jord (malet) nötkött, eller en blandning av jord (malet) nöt- och fläskkött. Innan tillagning, är köttet blandas med ströbröd och slutligen hackad lök och kryddat med salt och vitpeppar eller kryddpeppar. Köttbullar traditionellt serveras med kokt potatis, sås, saltgurka och lingonsylt.

– Köttsoppa – En kött och rot grönsakssoppa. Nötkött används normalt, men ibland älg eller ren används i stället. Soppan är ibland äts med Klimp, som är små enkla dumplings gjorda av vetemjöl, ägg och mjölk.


Karl Baron – 2012

– Kroppkakor – kroppkakor, fylld med fläsk och lök. Serveras med smör eller grädde och lingonsylt.

– Lutfisk – En ovanlig maträtt från lutfisk (lufttorkad vit fisk) med användning av en lång process som involverar natronlut (en kaustiksoda lösning).

– Pyttipanna – potatis, lök, och korv eller skinka, hackad och sedan stekt tillsammans i en kastrull.

– Raggmunk – Potatis pannkakor.

– Smörgåsbord – En buffé-stil måltid, med många små rätter som gästerna kan hjälpa sig själva. Populär på semester och jul, den senare känd som “Julbord”.

– Smörgåstårta – Bokstavligen översatt, smörgåstårta betyder “smörgåstårta”. Det framställs från lager av smörade bröd, med fyllningar i mellan skikten och en toppning. Fyllningar och topping kan variera, men ägg och majonnäs fyllningar är populära, och de brukar åtföljas av en eller flera av kaviar, leverpastej, oliver, räkor och rökt lax. Smörgåstårta serveras kall, och skars i skivor som en dessert kaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *